Vår historia

Möja Värdshus

Det numera gula huset mitt i Bergs by har en plats i många Möjabors hjärta och sedan 60-talet har många vallfärdat hit för att fika i den härliga trädgården. Brödet bakades redan då i bageriet och utanför cafét kunde kön ofta ringla sig långt ut genom dörren.
På 60-70-talet hade cafét både jukebox och flipperspel, här hängde såklart öns ungdomar.
2005 utökade de nya ägarna Lotta och Lennart Sundberg  med restaurang och boende, två år senare antas namnet Sommarstället och året efter byggs fastigheten om för att senare bli populära Möja Värdshus.
2016 tar Henri Tengvall och Ole Söderbaum över ägandet tillsammans med Per och Elisabeth Kristiansson som driver verksamheten under tre år. Efter Henris bortgång 2018 tar sonen Alex med hustru Martina Tengvall 2020 över fastigheten. Och efter en rejäl uppfräshning av lokalerna drev Cesar och Klara Grivans värdshuset och bageriet åren 2020-22.

Möja Bageri

Det hela började 1951 då Johan och Ellen Westerberg börjar baka bröd i huset som då var deras hem. Johan gick under namnet Bull-Johan eller Kanel-Johan. Brödet bakades först i det vanliga köket, men efterfrågan ökade och sovrummet byggdes om till bageri. Det innebar att Johan och Ellens säng fick lyftas ut via sovrumsfönstret till övervåningen då trappan var för smal. Fikasugna gäster kunde njuta av utsikten från altanen ovanpå källaren där bageriet ligger i idag. 
Efter många år tog Johan och Ellen hjälp av bagaren Gunnar Jakobsson vars bakverk snabbt blev populära. Efter några år lämnade Gunnar över till familjen Kjell och Gun Tärnblom från Stockholm, de hade även en filial på Södermalm som hette Möjabageriet.
Kjell och Gun drev bageriet under flera decennier fram tills Lotta och Lennart övertog verksamheterna och påbörjade resan fram till dagens restaurang, bageri och boende. 
Öns ungdomar jobbade flitigt i jordgubbslandet och lönen för 2 liter Möjagubbar räckte precis till att köpa ett wienerbröd, som då kostade 20 öre. Wienerbröden hade en grön och en gul fyllning, men kunde såklart även fås med Möjagubbar. Andra bakverk som vi minns med glädje är äppelmunkar, kanelbullar, kokostoppar och de smarriga wienerlängderna. 


Efter kundernas beröm för wienerbröden kom ofta en snabb klassisk replik 
”inte tycker jag de är någe’ vidare"

– Bull-Johan Westerberg